Ниска избирателна активност на частичния вот
Ниска избирателна активност на частичния вот / cнимка: Sofia Photo Agency
София, Разлог, Враца, Правец и Беглеж избират кметове
23435
София, Разлог, Враца, Правец и Беглеж избират кметове
  • София, Разлог, Враца, Правец и Беглеж избират кметове

София, Разлог, Враца и Правец гласуват за нови кметове. Частичен местен вот се провежда и в столичния район „Панчарево", и в плевенското село Беглеж.

Рекордно ниска избирателна активност отчетоха от Централната избирателна комисия за местните избори към 10.00 часа. За София активността към този час е била 2,45 процента, във Враца - 1,56. До 10.00 часа в Разлог са гласували 5,37 на сто от имащите право на глас. Най-високата отчетена активност от ЦИК до 10.00 часа е в село Беглеж, където са дали вота си 18,2 на сто от избирателите.

Само две жалби са постъпили в ЦИК до този момент. Причина за това вероятно е ниската избирателна активност в цялата страна. ЦИК ще се произнесе по жалба на ГЕРБ, от където смятат за опорочаване на деня на размисъл изказване в предаването „Сеизмограф" по bTV, което е излъчено снощи. Записът вече е иззет от телевизията. Становище по случая се очаква още този следобед.

Според говорителя на Александър Александров няма данни, че грипната епидемия е причина за ниската избирателна активност и не пречи изборите да протичат нормално. Там, където ситуацията налага нужда, за членовете на Секционните избирателни комисии (СИК) са закупени противогрипни маски.

Според данни на ГРАО най-възрастният гласоподавател е на 106 години и е от София. Общо 14 столетници от цялата страна имат право на глас днес.

Говорителят на ЦИК призова гражданите в населените места с избори да излязат и да упражнят правото си на глас.