До дни Законът за отбраната ще е в парламента
До дни Законът за отбраната ще е в парламента / МО

До няколко дни Законът за отбраната ще бъде внесен в Народното събрание, каза военният министър Николай Младенов пред БНТ. Според него социалната агенция към министерството е свързана със скандали. До този момент министрите на отбраната са раздавали чрез нея благини, харченето на бюджета е било непрозрачно. Има много нарушения и съмнения за начина, по който тя е управлявана, смята министърът.

"Не искам да има агенция в МО, която да генерира скандали. Моделът е сбъркан. Ще преценим дали има нужда от агенцията в този й вид", каза Младенов. Констатацията на одитния доклад трябва да бъде публикуван, за да стане публично управлението на военното ведомство, настоява министърът. Според него има информация за изхарчени неправомерно пари и то, не за дейности, свързани с боеспособността и отбраната, има констатирани злоупотреби със служебното положение на служители, превишени са многократно платени отпуски. В Агенцията има много преплетени интереси, свързани с много депутати от бившето мнозинство, посочи Николай Младенов.

Той уточни, че ще се търси друг модел за правене на социална политика: „Имаме много неплатени сметки, а заради ограниченията в бюджета сме доста ограничени. В условията на криза ще търсим доста иновативни и интересни решения да оптимизираме всички процеси, свързани с отбраната".

Относно скандала във Военна полиция Младенов потвърди, че е имало наличие на подслушване в сградата на ведомството, а разследването продължава.