Обучават 50 учители по ромски фолклор в Лясковец
Обучават 50 учители по ромски фолклор в Лясковец / netinfo

 

Петдесет учители от тридесет и две училища от цялата страна ще преминат обучение по фолклор, култура и история на ромите в България. През тази учебна година те за първи път ще преподават свободноизбираема подготовка (СИП) „Фолклор на етносите - ромски фолклор". Обучението се организира от Център за междуетнически диалог и толерантност „Амалипе" с подкрепата на Фондация „Америка за България". То се провежда от днес до 2 ноември в Хотелски комплекс „Лесопарка" - Лясковец.

Участниците ще бъдат запознати с най- важните етапи от историята на ромите в България, с груповото деление в ромската общност и отражението му върху образователните нагласи, с педагогическите аспекти на учебния процес по СИП „Фолклор на етносите - ромски фолклор". Основен акцент ще бъде поставен върху различните техники за намаляване на отпадането от училище на ромски деца, както и за реинтеграция на вече отпадналите ученици. Участниците ще дискутират изработването на специална уеб-страница за интеркултурно образование и учебни тетрадки по ромски фолклор. Ще бъде представен и DVD диск с учебни филми относно ромските календарни празници, който ще бъде използван от тази учебна година.

Лектори са Деян Колев, Теодора Крумова, доц. Мария Баева и Дияна Димитрова. Специални гости на събитието са образователния експерт от Бенин Луис Аятола, професорът от САЩ Раян Уайз, представители на Фондация „Америка за България".

СИП „Фолклор на етносите - ромски фолклор" бе въведен през 2002 г. в 13 училища на Великотърновска област по инициатива на Център „Амалипе" и Министерство на образованието.