Американците се питат защо Обама получи Нобеловата награда за мир
Американците се питат защо Обама получи Нобеловата награда за мир / снимкa: БГНЕС

Избирането на американския президент Барак Обама за лауреат на Нобеловата награда тази година накара много американци да се чудят с какво той е заслужил тази чест, предаде Ройтерс.

"Би било чудесно да се сетя защо той спечели", каза 82-годишната Клер Спраг, пенсионирана учителка по английски, която разхождаше кучето си в Гринуич вилидж в Манхатън. "Предполагам, че са искали да го отличат, но не се сещам за какво", добави тя.

33-годишната болнична служителка Ития Силверио от Бруклин каза: "Първата ми мисъл бе, че е получил наградата, защото е черен. Какво толкова велико е направил? Дори не е изкарал мандата си още".

Някои американци изразиха негодувание срещу популярността на Обама в Европа и други части на света. "Обама изнася речи, в които заклеймява собствената си страна, и затова му дават награда", каза водещият на консервативно токшоу Ръш Лимбоу, който се радва на широка публика.

Новината за Нобеловата награда бързо стана една от най-коментираните теми в социалната мрежа Туитър. "А защо да не дадем наградата за литература? поне наистина е написал една две книги", коментира един от потребителите, пише БТА.

В онлайн проучване на Ем Ес Ен Би Си се пита дали Обама заслужава наградата. 62 процента от гласувалите общо 194 000 души са отговорили с "не", 24 на сто - "да", а 13 на сто смятат, че наградата е преждевременно дадена.

"Наградата изглежда по-малко обективна и повече като политическа подкрепа", каза Уилям Джелани Коб, преподавател по история в колежа Спелман в Атланта. Според някои наградата е политическа.

"Нобеловият комитет даде на Обама наградата "Вие не сте Джордж Буш", каза Брайън Бекър, национален координатор на организацията "Действайте сега, за да спрем войната и расизма". "За нещастие Обама продължава много от политиките на Буш и всъщност по-скоро разширява войната в Афганистан, вместо да я прекратява".

Хааг Шърман, директор на базираната в Хюстън фирма за инвестиции "Сейлиънт Партнърс", каза, че награждаването на Обама показва също глобалната сила на САЩ. "Това показва, че САЩ все още са имащата надмощие сила в света и светът всъщност търси сътрудничество със САЩ", каза той.