Животновъди свикват форум, канят и Борисов
Животновъди свикват форум, канят и Борисов / снимкa: Sofia Photo Agency
Животновъди свикват форум, канят и Борисов
22412
Животновъди свикват форум, канят и Борисов
  • Животновъди свикват форум, канят и Борисов

В понеделник три организации от сектора на животновъдите свикват форум, на който е поканен премиерът Бойко Борисов, земеделският министър Мирослав Найденов, шефовете на разплащателните агенции в бранша, както и представители на всички партии в парламента. Срещата е от 12 часа в зала 6 на НДК, обявиха в Стара Загора организаторите от Националната асоциация на животновъдите, Националната асоциация на месо и млекопроизводителите и Браншовия съюз на животновъдите. Форумът е на тема "Ще има ли животновъдството бъдеще 100 дни след управлението на ГЕРБ?".

"Трябваше да бъдем коректни и да изчакаме да изминат 3 месеца, за да се даде възможност ГЕРБ да встъпи в реално управление на страната. Търпението ни обаче се изчерпа! Ако управляващите продължават с тези мудни действия, не ни остава нищо друго освен да излезем отново на улицата", коментира Атанас Атанасов от браншовия съюз на животновъдите. Той обаче не прогнозира кога ще се подготви нов протест.

Форумът ще премине в дискусия по четири основни точки: усвояване на еврофондовете в отрасъла, Бюджет 2010 - национални доплащания и държавни помощи за животновъдството, промени в законодателството и прозрачност при субсидиране на сектора.

Родните фермери за пореден път искат да им бъдат изплатени субсидиите за глава животно. За да се избегне плащането на "виртуални" животновъди, от сектора настояват за създаването на идентификационна система.

"Само така партийните фермери ще спрат да взимат пари от субсидии. Предходното правителство похарчи 10 млн. лева за тази цел, но така и не направи тази прословута система", заяви председателят на Националната асоциация на животновъдите Бойко Синапов. Той коментира, че ако в момента са регистрирани 600 хиляди крави, то в страната има реално не повече от 250 хиляди.

Предстои преструктуриране на фонд "Земеделие", трябва да направим службите работещи, така че да са в услуга на земеделските производители, това заяви днес във Враца министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов на първия му приемен ден в града. "Ясно е, че ще има редуциране на бюджета и до сряда, когато е следващият Министерски съвет екипът ми ще е подготвил концепция, в рамката, която ни е дадена", допълни той. Ние сме на страната на браншовите организации,  каза още Найденов. Министър Найденов е отправил апел към банките да са по-толерантни към земеделските производители. "На почти всички къщите и имотите им са притежание на банките",  добави министърът.

Предстои преструктуриране на фонд "Земеделие", трябва да направим службите работещи, така че да са в услуга на земеделските производители, това заяви днес във Враца министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов на първия му приемен ден в града.

"Ясно е, че ще има редуциране на бюджета и до сряда, когато е следващият Министерски съвет, екипът ми ще е подготвил концепция, в рамката, която ни е дадена", допълни той. Ние сме на страната на браншовите организации,  каза още Найденов. 

Министър Найденов е отправил апел към банките да са по-толерантни към земеделските производители. "На почти всички къщите и имотите им са притежание на банките",  добави министърът.