Детска градина №17 започва работа по трети европейски проект
Детска градина №17 започва работа по трети европейски проект / netinfo

Целодневна детска градина №17 "Първи юни" започва работа по нов, трети по ред, европейски проект на тема "Когато креативността срещне фантазията на децата". Той ще продължи 2 години - до юли 2011-та и се осъществява по програма "Учене през целия живот" и подпрограма "Коменски", съобщават от градината. Финансираща институция е Европейската комисия чрез национална агенция "Център за развитие на човешките ресурси" - София.

В проекта си партнират 9 европейски държави - Англия, Северна Ирландия, Италия, Португалия, Полша, Естония, Турция, България и Гърция, която е координатор на проекта.

Идеята е да се подпомогне цялостното развитие на децата и социализацията им. За тези две години те ще измислят и представят пиеси, музикални приказки и игри, ще създават кукли и други продукти от различни материали. Застъпена е и размяна на танци, песни, приказки и обичаи с децата от другите страни. В проекта са включени и множество празници от календара на Европа - „Ден на животните","Ден за премахване на расовата дискриминация", „Ден на световния театър" и др. Ще се акцентира се и върху придобиване на начални компютърни умения от децата и работа по определени програми в това число и Power point, на която малките ще могат да създават свои файлове.

В ЦДГ "Първи юни" проектът стартира с ден на Европейските езици, който ще бъде представен пред деца, учители и родители на 29 септември от 9.30 часа. В детската градина е уреден кът наречен "Коменски", който съдържа информация за проекта, с която родители и общественост могат да се запознаят.

От 19 до 25 октомври т.г. в Естония ще се състои и първа работна среща по проекта. На нея ще присъстват директорът Валентина Русева и преподавателят Нора Иванова.