Ромски и български ученици спортуват заедно по проект
Ромски и български ученици спортуват заедно по проект / netinfo

Ученически игри в рамките на проект "Интеграция на ромските деца чрез подобряване на достъпа до качествено образование" ще съберат заедно български и ромски възпитаници на две училища в Благоевград.

Спортните състезания ще се проведат на 29 и 30 септември в изпълняващите съвместно проекта училища - V СОУ “Георги Измирлиев” и VІІІ СОУ ”Арсени Костенцев”.

Утре от 13 часа в VІІІ СОУ учениците от двете учебни заведения ще участват в турнир по тенис на маса, а на 30 септември от 13 часа  ще се проведе състезание по баскетбол, чийто домакин ще бъде V СОУ. Всички участниците ще получат грамоти и награди.

В началото на септември по този проект в двете училища бе обявена седмица на отворените врати, което позволи на родители и ученици да се запознаят отблизо с предоставяните образователни услуги в училищата, свободно избираемите предмети, условията за чуждоезиково обучение, както и с материалната база на учебните заведения.

Целта на проекта, който е на обща стойност 91 099 лв., е включване на децата и учениците от етническите малцинства в учебния процес.

В изпълнение на дейностите по проекта за двете училища партньори през април бяха закупени по 5 компютъра, а през май бяха закупени 20 велосипеда и спортни екипи за нуждите на спортните групи по колоездене. През месец юни бе организирана футболна среща между отборите на двете училища, като на участниците бяха осигурени спортни екипи, припомнят от общинска администрация - Благоевград.