Общинско и частно училище се скараха за класни стаи
Общинско и частно училище се скараха за класни стаи / netinfo

Общинско и частно училище се скараха в навечерието на новата учебна година за школски помещения.

Директорът на добричкото основно училище "Отец Паисий" Божан Пейчев отказва да предостави 4 класни стаи в сградата на школото си за нуждите на Частното основно училище "Галилео Галилей". Стаите са отдадени под наем със заповед на кмета на Добрич, която е в съответствие с решение на Общинския съвет от 27 януари тази година.

Мотивът на директора Пейчев е, че класните помещения не достигат за собствените му ученици и че 4 негови паралелки трябва да учат в обратната смяна. Той смята, че действията на кметицата са незаконосъобразни. 

Вчера Пейчев осуетил влизането на представители на частното училище в сградата, се казва в прессъобщение от общината. В първия учебен ден пък за пореден път кметицата Детелина Николова се опитала да убеди Пейчев да пусне хората от "Галилео Галилей" в помещенията. Даден беше срок до днес следобед за изпълнение на заповедта. От общината се заканиха, че в противен случай ще потърсят за съдействие полицията.

Председателят на дружеството, основало частното школо, Кирил Каменов заяви пред Дарик, че наемът тече от 1 септември, а до момента неговите хора не се допускат в сградата. Стана ясно, че в учебното заведение ще се обучават 5 деца - едно в първи клас, а другите в пети и шести. Днес те посрещнали първия учебен ден вместо на чиновете, в комплекса "Стария Добрич". Наемът пък, който частното училище ще плаща на общинското, е 1000 лева месечно, без ток, вода и газ.