Депутатите почетоха паметта на загиналите в Охридското езеро
Депутатите почетоха паметта на загиналите в Охридското езеро / снимкa: Sofia Photo Agency

Депутатите почетоха с минута мълчание паметта на загиналите 15 българи във водите на Охридското езеро. Председателят на парламента Цецка Цачева подчерта, че ако се установят пропуски в нормативната уредба, НС ще се наеме своевременно с тях.

Дотогава по думите й парламентът трябва да запази дискретност в момент на скръб. Постоянните комисии с пряко отношение могат да изразят становищата си на редовните заседания, насрочени за тази седмица, посочи Цачева. Тя беше категорична, че държавните институции са реагирали адекватно и своевременно на трагедията.

Народните представители почетоха с минута мълчание и паметта на загиналите за идеалите си през миналия век по предложение на лидерите на Синята коалиция.

Първо, съпредседателят на обединението Мартин Димитров поиска избраниците да сведат глави за 60 секунди в памет на жертвите на комунистическия режим, започнал от 9-ти септември 1944 година.

Лидерът на БСП Сергей Станишев настоя да се почете паметта на всички българи, които през ХХ век са загинали от репресии.

Заместник-председателят на ДПС Лютви Местан каза, че е време и българският парламент да определи 23-ти август за ден, в който се почитат едновременно жертвите на фашизма и комунизма, както го правят други страни членки на ЕС. Всичко останало мирише на ретро, посочи той.

Съпредседателят на сините Иван Костов предложи днес да се почете паметта на загиналите за идеалите си. Ръководството на събранието се съгласи с настояването му.