Оцелелите след трагедията в Охрид българи са в родината си
Оцелелите след трагедията в Охрид българи са в родината си / снимка: БГНЕС

38 оцелели от трагедията в Охрид се завърнаха в България малко след 22 часа снощи. 10 от тях бяха откарани във Военномедицинска академия, а останалите се прибраха по домовете си в Златица, Пирдоп, Антон, Челопеч и Мирково. Министерството на транспорта осигури автобуси за превоза им.

Най-тежко е състоянието на жена, която се е нагълтала с много вода при потъването на кораба и е била в болница в Македония. Тя и още девет души бяха откарани за консултация в болница.

Здравният министър д-р Божидар Нанев разказа какво се е случило, след като техническата повреда в първата част на плавателния съд се е появила и той е потънал изключително бързо: „Помогнато им е от съседни плавателни съдове, предлагани са им спасителни пояси, скачали са хора, за да помагат на тези, които не могат да плуват. Било е кошмарна трагедия. 15 души не успяват да оцелеят. Една част са се удавили, защото не могат да плуват, друга част най-вероятно са получили травми при преобръщането".

Все още няма яснота кога близките на загиналите ще могат да ги погребат. От Македония са поискали двама български патолози да помогнат за експертизите на телата. Осигурена е психологическа помощ за оцелелите. Пострадалите могат да потърсят помощ на телефон 923 04 79.

Чуйте повече от пресконференцията в прикачения звуков файл