Валери Смиленов откри Първия национален събор Каяк в бързи води - Струма 2009
Валери Смиленов откри Първия национален събор Каяк в бързи води - Струма 2009 / netinfo

Областният управител на Благоевград Валери Смиленов откри Първия национален събор ”Каяк в бързи води – Струма 2009”, който се провежда днес и утре в района на Кресненското дефиле. Организатор на двудневната регата е сдружение „Българско Каяк Общество”.

Освен десетки любители на екстремния спорт на официалното откриване присъстваха кметовете на общините Кресна и Симитли - Илиян Кръстев и Апостол Апостолов, както и общински експерти и спортни деятели от цялата страна.

Идеята на организаторите е да се подпомогне развитието и популяризирането на каяка в бързи води. Трасето е подбрано и съобразено с възможностите на участниците, като степента му на трудност няма да надхвърля 3-та категория.

През първия ден каякари от София, Пловдив, Стара Загора, Елхово, Варна и други български градове ще премерят сили на изграденото слаломно трасе. Инициативата е за насърчаване на начинаещите, а по-напредналите ще покажат умения на прословутия бързей “Каскадата”, който е с най-висока степен на трудност според международната категоризация.

Като втора дисциплина участие ще вземат и състезатели с надуваеми двуместни каяци, които натрупват популярност през последните години. Те са по-широки и стабилни и дават възможност да се управляват от хора с по-малко умения. Принципът на управлението им е идентичен с този на едноместните, но в него взимат участие и двамата водачи, което го прави още по-атрактивен.

Тази вечер ще бъде награждаването, след което ще има парти на открито. През втория ден ще стартира “Регата Струма” по долната отсечка на реката до гр. Кресна. Самият участък е с ниска категория на трудност и ще даде възможност на любопитните и всички участници да покарат заедно няколко километра.

Организаторът на събора - сдружение “Българско Каяк Общество” е създадено, за да обединява всички привърженици на този вид спорт и през последните години работи усилено за неговата популяризация и развитие. Събитието е подкрепено и от клубовете по рафтинг, както и от общините Кресна и Симитли, на територията на които се намира отсечката.