Почина сенатор Едуард Кенеди
Почина сенатор Едуард Кенеди / снимка: БГНЕС

Американският сенатор Едуард Кенеди, една от водещите фигури в Демократическата партия, почина късно снощи на 77-годишна възраст, предаде Си Ен Ен, цитирана от Ройтерс.

"Съпругът, бащата, дядото, братът и чичото Едуард Кенеди, когото обичахме дълбоко, почина снощи в дома си в Хианис Порт, Масачузетс", съобщи семейство Кенеди в комюнике. Кенеди, който е един от най-влиятелните и с дълъг стаж сенатори в американската история, привърженик на либералните идеи, се бореше с рак на мозъка, който му беше открит през май м. г.

"Ние загубихме незаменим стълб на нашето семейство и слънчев лъч в живота ни, но вдъхновението на неговата вяра, оптимизъм и упоритост ще живеят в сърцата ни завинаги", допълва семейството в комюникето.

Едуард Кенеди, наричан също "Теди", е брат на президента Джон Кенеди, убит през 1963 г., на сенатор Робърт Кенеди, прострелян смъртоносно през 1968 г. по време на предизборната кампания за президентските избори като кандидат на Демократическата партия и на пилота Джо Кенеди, убит през Втората световна война. Когато за първи път спечели място в Сената, заемано преди това през 1962 г. от Джон Кенеди, той беше възприеман като политическо протеже, дължащ изкачването си на известната си фамилия. Но по време на близо половин вековния си мандат в камарата Кенеди стана един от най-ефективните сенатори във Вашингтон, създаващ закони, работейки със членове и председатели и на двете партии и намирайки необичайни съюзници.

След смъртта на Робърт Кенеди се очакваше Едуард Кенеди да се включи в надпреварата за президентските избори. Но през 1969 г. млада жена се удави след като караната от Кенеди кола падна от мост в курорт на остров Чапакуидик в Масачузетс след вечерно парти. Имиджът на Кенеди пострада сериозно след като се разбра, че той не е съобщил на властите за инцидента. Той се признава за виновен, че е избягал от местопрестъплението и получи условна присъда. Кенеди все пак се кандидатира за президент от името на Демократическата партия през 1980 г., но загуби от Джими Картър. След провала на президентските му амбиции, Кенеди се отдава на кариера в Сената.

Едуард Кенеди е роден на 22 февруари 1932 г.

Бившият президент на САЩ, републиканецът Джордж Буш, отдаде почит на паметта на сенатор Едуард Кенеди. Макар че мненията ни не съвпадаха по много политически въпроси през годините, винаги съм уважавал упоритата му политическа работа в служба на обществото, се казва в изявлението на Буш. Сенаторът бе ключова творческа фигура в Сената в продължение на 47 години и кончината му слага край на цяла глава в историята  на Камарата, каза Буш. Агенциите отбелязват, че реакцията на Буш е изпреварила тази на Белия дом.

Сенатор Едуард Кенеди ще бъде погребан на Арлингтънското национално гробище, където са погребани двамата му покойни братя - президентът Джон Кенеди, убит през 1963 г., и Робърт Кенеди, убит през 1968 г. като кандидат за президент.