Българката Данка Панчова се завърна в родината си
Българката Данка Панчова се завърна в родината си / Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Данка Панчова пристигна в България
21828
Данка Панчова пристигна в България
  • Данка Панчова пристигна в България

Българката Данка Панчова, която прекара девет месеца в плен на сомалийски пирати, пристигна в България. Тя каза, че е щастлива да е тук и благодари на всички, които са работили за нейното освобождаване. В Деня на хуманитарната помощ външният ни министър Румяна Желева посрещна българката на летището в София.

„Изключително съм щастлива да се завърна в България след тези девет тежки месеца, които бяха едно изключително изпитание в моя живот. Аз бях освободена на 11 август. В момента се чувствам много добре. Може би всички вие виждате, че съм в добра форма. Имам нужда от огромна почивка и ще бъда изключително щастлива, ако вие уважите моето намерение да си почина истински в България. Благодаря още веднъж на всички", каза Панчова пред журналистите на летището.

Министър Желева пък се обърна към Панчова, за да й каже: „От външно министерство имаме готовност да предоставим една седмица почивка в нашата база за възстановяване, ако вие проявите желание да приемете този жест, който е най-малкото, което можем да направим".

Данка Панчова беше отвлечена от въоръжени бунтовници от летище в Централна Сомалия през ноември миналата година. Заедно със сънародничката ни бяха похитени двама французи, двама кенийци и един белгиец. Шестимата бяха освободени на 11 август.

Българката Данка Панчова се завърна в родината си
netinfo