Трайчо Трайков
Трайчо Трайков / снимка: EVN-България

Трайчо Трайков е одобрен от Народното събрание за министър на икономиката, енергетиката и туризма в кабинета на Бойко Борисов на 27 юли 2009 година.

Трайчо Трайков е роден през 1970 г. в София, България

През 1989 година завършва Английската гимназия в София.

През 1994 година завършва Университет за национално и световно стопанство в София.

Трайков е магистър Международни икономически отношения (три пъти лауреат на стипендията на фондация „Отворено общество" за студенти по икономика)

Професионален опит в консултиране и мениджмънт:

-  Мениджърски и проектни задачи в рамките на дейността в България на австрийската група за услуги в областта на енергетиката и опазването на околната среда EVN. Основни постижения на компанията за периода: повишаване на ефективността на процесите в компанията, намаляване на технологичните загуби, решаване на проблемите със събираемостта в рискови квартали като Столипиново в Пловдив, успешното интегриране в групата на Топлофикация Пловдив, успешното и в срок юридическо и оперативно разделяне на дейностите разпределение и снабдяване.

- Консултиране на EVN по интеграцията на двете придобити български електроразпределителни дружества. Задачите обхващаха цялата функционална и мениджърска интеграция вкл. мрежа, снабдяване и общи услуги.

- Консултиране на Electrica SA (Румънският електроразпределителен холдинг)  по приватизацията на Electrica Oltenia и Electrica Moldova;

- Участие в екипа, който подготви успешна оферта и впоследствие консултира румънския след-приватизационен фонд при продажбата на участията му в няколко компании, вкл. Витал Газ (газоразпределителна компания);

- Консултиране на Eastern Electricity (UK) при формулирането на бизнес стратегия за Естония, Латвия и Литва.

Работни места:

юни 2005- до юли 2009 г.: EVN Bulgaria, член на мениджърския екип на групата EVN Bulgaria.

Източник: EVN-България