Румяна Желева
Румяна Желева / снимкa: Sofia Photo Agency

Румяна Желева е одобрена от Народното събрание за министър на външните работи на 27 юли 2009 година.

 Румяна Желева е родена на 18 април 1969 година. 

Евродепутат (2007-2009), председател на българската делегация в парламентарната група на ЕНП-ЕД. Член на Комисията по регионално развитие и Комисията по заетост и социални въпроси в Европейски парламент.

Желева е доктор по социология на университета Отто фон Герике в Германия с тема на дисертацията "Социално-интерпретативни модели на предприемачите в икономиката на прехода".

Специализирала е икономическа и индустриална социология в университета в Билефелд и в Свободния университет в Берлин.

Румяна Желева е гост-професор по европеистика в университета в Магдебург в Германия и научен сътрудник първа степен в Институт по социология при Българска академия на науките. Експерт в областта на пазар на труда, човешки ресурси и социална политика. Преподавател по „Връзки с обществеността и корпоративни комуникации" в Катедра „Социология" в СУ „Св. Климент Охридски". През годините на научната си кариера има професионален опит в управлението на редица търговски дружества, заемайки ръководни длъжности. Научните и професионалните й интереси са свързани с икономиката на прехода и преструктурирането на организацията на труда в Източна Европа.

През 2007 година Румяна Желева става един от първите европейски депутати, като е член на ЕНП-ЕД. Член на Комисията по регионално развитие и Комисията по заетост и социални въпроси в Европейски парламент.

През юни 2009-а година Румяна Желева е избрана отново европейски депутат от групата на ЕНП-ЕД, избрана с листата на ГЕРБ.

Румяна Желева бе номинирана за поста министър на външните работи от Бойко Борисов през юли 2009 година, след като партия ГЕРБ печели най-много гласове на парламентарните избори на 5 юли същата година.