Маргарита Попова
Маргарита Попова / снимка: БГНЕС

Маргарита Попова е одобрена от Народното събрание за министър на правосъдието в кабинета на Бойко Борисов на 27 юли 2009 година.

Родена е на 15 май 1956 г.

Завършва българска филология и право в СУ "Св. Климент Охридски". Кариерата й на прокурор започва през 1990 г. като младши прокурор на Пирдоп. През 1991 г. става районен прокурор на Своге.

Била е ръководител на Софийска окръжна прокуратура девет години - до 2004-а, когато бившият главен прокурор Никола Филчев я отстранява.

Попова става постоянен преподавател в Националния институт на правосъдието, където обучава младши прокурорите, постъпили в държавното обвинение.

В съобщение на прокуратурата от 21 септември 2006 година се казва, че със заповед на Борис Велчев Маргарита Попова е опредалена да изпълнява функциите на говорител на главния прокурор, като се допълва, че към онзи момент тя е прокурор от Окръжна прокуратура-София, командирован във Върховна касационна прокуратура .

От 2008 година до юли 2009 година оглавява звеното във Върховна касационна прокуратура, което разследва финансови измами със средства от еврофондовете.