ГЕРБ търси подкрепа за самостоятелно правителство
ГЕРБ търси подкрепа за самостоятелно правителство / снимка: Sofia Photo Agency
ГЕРБ търси подкрепа за самостоятелно правителство
21218
ГЕРБ търси подкрепа за самостоятелно правителство
  • ГЕРБ търси подкрепа за самостоятелно правителство

ГЕРБ ще формира самостоятелно правителство и няма да сключва коалиционни споразумения с други парламентарни сили. Това стана ясно след първите официални консултации между ръководството на ГЕРБ и лидерите на „Синята коалиция", „Атака" и РЗС за парламентарна подкрепа на следващия кабинет. На трите отделни срещи беше обсъден меморандум за сътрудничество и подкрепа на правителството на ГЕРБ.

Документът не изпълнява ролята на обвързващо политическо споразумение, обясниха от партията, получила най-много места в 41 НС - 116. 5-ма избраници не достигат на ГЕРБ за пълно мнозинство, за да взема напълно самостоятелно парламентарните решения.

Председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов заяви неколкократно, че партията му е получила подкрепа от над 1,6 млн. граждани и затова търси сериозна парламентарна подкрепа за самостоятелно управление.

Цветан Цветанов: „Коалициите в България не се възприемат много добре. Ние сме поели това, което получихме като подкрепа - да носим цялата политическа отговорност в политическата власт".
 
Съпредседателите на „Синята коалиция" Иван Костов и Мартин Димитров изразиха опасения от този вариант за сформиране на новото правителство.

Мартин Димитров: „Дали тази формула генерира стабилност, предстои бъдещето да покаже".

Иван Костов: „Не може с един документ в аванс да се получи доверие за целия период, това колегите го разбират. Меморандум означава паметна записка. Това не е споразумение между страните, което да поражда доверие между тях".

Лидерът на „Атака" Волен Сидеров беше по-категоричен в подкрепата за меморандума, който той определи като програмната схема на следващия кабинет.

Волен Сидеров: „Подкрепа от партия „Атака", която да даде възможност правителството спокойно, планомерно и последователно да приложи своята програмна схема за промени".
 
Лидерът на РЗС Яне Янев отново декларира подкрепа за кабинет на ГЕРБ.

Яне Янев: „Политическа партия „Ред, законност и справедливост" категорично и безусловно ще подкрепи правителство, начело с Бойко Борисов".
 
Председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов пак подчерта, че самостоятелното правителство не означава, че вратата е затворена за доказани експерти извън партията на Бойко Борисов, които могат да получат постове в изпълнителната власт.

До петък трите формации, с които ГЕРБ направи консултации, могат да дадат своите предложения за редакция на меморандума. След сформирането на кабинет, министерствата ще изготвят проекти със своите приоритети, които отново ще бъдат обсъждани с дясно-центристките парламентарни сили, за да се търси подкрепа по конкретни техни ангажименти.