Вежди Рашидов
Вежди Рашидов / снимка: blog.gerb.bg

Вежди Рашидов е одобрен от Народното събрание за министър на културата в кабинета на Бойко Борисов на 27 юли 2009 година.

Скулпторът Вежди Рашидов е роден на 14 декември 1951 година в Димитровград. Когато е на 2-годишна възраст, заминава с родителите си за Хасково. Майка му умира, когато той е 4-ти клас. До седми клас учи и живее в сиропиталището в село Студен кладенец. Кандидатства в Художествената гимназия в София, но не издържа приемния изпит. Баща му го праща в Мадан, в техникума по минна електромеханика. На следващата година го приемат в Художествената гимназия в София.

През последните години Вежди Рашидов се изявява като общественик и заема позиции по политически и социални теми. Въпреки че е етнически турчин, той често критикува върхушката на партията Движение за права и свободи.

По случай петдесетата му годишнина, през май 2002 г., Рашидов е награден с орден "Стара планина".

През 2006 г. скулпторът чества 30 години на професионалното си поприще. За това време е направил над 40 изложби в България и чужбина.

Вежди Рашидов е избран за народен представител на ПП ГЕРБ от Кърджали на изборите, които се проведоха на 5 юли. Той бе водач на листа и мажоритарен кандидат на партията.

Източник: Уикипедия