Хора на колички протестират заради некачествени помощни средства
Хора на колички протестират заради некачествени помощни средства / netinfo
Хора на колички протестират заради некачествени помощни средства
20309
Хора на колички протестират заради некачествени помощни средства
  • Хора на колички протестират заради некачествени помощни средства

Протестна пресконференция организираха в Плевен хората с физически увреждания. Пред журналисти те дадоха гласност на някои от проблемите, които ги притесняват особено много и които са свързани в немалка степен с тяхната равнопоставеност в обществото. Става дума за техническите помощни средства, които им отпуска държавата, за да се придвижват - различните видове инвалидни колички и скутери.

Инициативата подема Върбан Мончев, след като неговият скутер отказва да работи на средата на оживено кръстовище и въпрос на късмет е, че катастрофа е избягната. Споделяйки проблема в сайта на Националната мрежа на хората с увреждания, плевенчанинът получава широка подкрепа. Така се оформят и конкретните искания на хората на колички - една чисто плевенска инициатива с национална подкрепа.

На първо място е нужно да започнат да се внасят по-качествени помощни средства като се увеличи и лимита за закупуване на такива. Хората с увреждания настояват да се увеличат средствата за ремонт, да се направи по-къс срока за ползване на помощни средства, тъй като те се амортизират бързо, както и държавата да контролира по-добре фирмите, извършващи ремонтите.

Подробностите чуйте от Върбан Мончев в звуковия файл.

Апелът с исканията ще бъде внесен в Министерство на труда и социалната политика, както и в Агенцията за хора с увреждания. А хората с проблеми никак не са малко - те са между 12 и 15% в Плевенска област и страната. Но рядко ги виждаме, защото условията за придвижването им по улици и достъпът им до обществените сгради понякога е невъзможен.