Изборният ден в Монтана протича нормално
Изборният ден в Монтана протича нормално / netinfo

 143 168 избиратели от област Монтана могат да гласуват на днешните евроизбори

 7.86 % е избирателната активност в област Монтана към 10 часа. 11 хиляди и 228 жители на регионта са упражнили конституционното си право да гласуват за евродепутати до този час. Както на всички избори най-висока е избирателната активност в община Георги Дамяново- 13,49%. Най-слабо гласуват берковчани и монтанчани - съответно - 6,72% и 6,74%.

Изборният ден в област Монтана започна нормално, всичките 284 секции в региона са отворени, съобщиха от Районната избирателна комисия в Монтана.

 Най-младите и най-възрастните гласоподаватели  са жени. Четири момичета от град Монтана днес навършват пълнолетие и са най-младите избиратели в общината. Най-възрастният гласоподавател също е жена и е на 98 години.    В община Монтана има 1280 младежи, които са навършили пълнолетие от предишните избори до сега и днес ще могат да гласуват за пръв път, съобщи Антоанета Коцина - директор на Административно-правно и информационно обслужване в община Монтана..

 4 са секциите в Община Монтана, които заради разположението си на партерен етаж са определени в тях за изборите за Европейски парлемент да гласуват хора с увреждания на опорно-двигателния апарат  и зрението. Както изисква законът, такива секции са определели и кметовете на останалите общини. Общият им брой в областта е 23.

Секциите в Община Монтана, определени с кметска заповед за гласуване на хора с увреждания на изборите за Европарламент, са номер 10 в Клуб в квартал  "Живовци", номер 21 в Младежкия дом, 33 секция в Спортната зала и 49 в Клуба на пенсионера в ж.к. "Пъстрина". В тези секции кабините са с по-големи от обичайните размери.

Освен че във всяко община кметът трябва да обяви такива  секции, администрациите огласяват и телефони за заявки за помощ за транспорт в изборния ден. За Община Монтана номерата са 394 270, 394 247 и 394 249.

Хората с увреждания могат да гласуват и в секция по избор.