Ремонтираха велоалея по сигнал на Дарик
Ремонтираха велоалея по сигнал на Дарик / снимки: Стоян Милчев
Ремонтираха велоалея по сигнал на Дарик
19946
Ремонтираха велоалея по сигнал на Дарик
  • Ремонтираха велоалея по сигнал на Дарик

Циментовата рампа на велоалеята при бул. „Евлоги Георгиев" и „Виктор Юго" вече е ремонтирана и до няколко дни ще бъде обезопасена. Това каза за Дарик изпълнителният директор на фирмата, отговорник за ремонта Митко Митев. Преди 10 дни, след проверка на Дарик, стана ясно, че при изграждането на тротоара стълбите на моста са залети с цимент за преминаване на колелета, но наклонът е стръмен и опасен за живота и здравето на велосипедистите. Тогава Митев обеща проблемът да бъде решен до месец.
 
Вече е завършено допълнителното примостване на ъгъла на рампата, което позволява завоят при стълбите на моста да бъде максимално плавен. Според Митев, това е най-бързото възможно решение на проблема: „По този начин решаваме проблема с идващите велосипедисти отгоре, които могат да го вземат завоя. Допълнително от това искаме по някакъв начин да обезопасим отпред. Единственото възможно на това място, ми се струва, че са обезопасителни парапети. Те спират едно, така да се каже, случайно нахлуване на платното".

Колко струваше ремонтът?

„Това не е толкова важно. В случая по-важното е, че може би сме спасили някого от наранявания", каза още Митко Митев.

Митев допълни, че за да бъде перфектно изграден мостът, ще трябва да се препроектира изцяло, което е непосилно скъпо за общината решение: „Той си е съществуващ - висок, и искаме не искаме, ние го използваме доколкото е възможно", заяви още изпълнителният директор на фирмата, отговорник за ремонта.

Преди 10 дни, Дарик радио се обърна към фирмата проектант и фирмата отговорник за ремонта. Тогава Митев обеща проблемът да бъде разрешен до месец. По думите му, след сигнала на медията, експерти от предприятието са се свързали с проектанта и са предложили схема за обезопасяването на рампата.

Общо 1,7 млн. лв. струваше изграждането на велоалеята по бул. "Евлоги Георгиев". Общата ширина на трасето е 2 м и цели да осигури двупосочно преминаване.

Велосипедното трасе е част от цялостната схема на велоалеите в София, изготвена от СОС. Идеята е изграждане на шест велосипедни лъча на по-големите булеварди в столицата.

Ремонтираха велоалея по сигнал на Дарик
netinfo