България иска допълнителни помещения за църквата „Сан Винченцо и Анастазио”
България иска допълнителни помещения за църквата „Сан Винченцо и Анастазио” / снимки: DarikNews
България иска допълнителни помещения за църквата „Сан Винченцо и Анастазио”
19804
България иска допълнителни помещения за църквата „Сан Винченцо и Анастазио”
  • България иска допълнителни помещения за църквата „Сан Винченцо и Анастазио”

 „Делото на Светите братя Кирил и Методий има своите национални, общославянски и европейски измерения, защото то е част от световната културна съкровищница". Това заяви президентът Георги Първанов на гроба на Св. Кирил, който се намира в базиликата „Сан Клементе" в Рим. По-късно българският държавен глава, който ръководи официалната делегация в Рим и Ватикана по случай 24 май, се поклони пред паметната плоча на създателите на славянската писменост в базиликата „Санта Мария Маджоре". В нея за първи път са били осветени славянските книги и славянският език е обявен за литургичен.

Президентът Георги Първанов: „Днес ние скланяме глава в знак на признателност към онези български държавници от времето на цар Борис I насам, които дадоха своята подкрепа за развитието на литературата, на просветата, на българската и славянската култура".

Георги Първанов съобщи, че българската православна община е поискала допълнителни помещения за богослужения в църквата „Сан Винченцо и Анастазио" в Рим. Според него Светият престол ще погледне с разбиране на това искане на българското православие. Президентът изрази надежда, че папа Бенедикт XVI ще посети България в близко бъдеще и добави:

„Надявам се, въпреки че неговата програма очевидно е тежка. За последните 3-4 месеца той направи много сериозни визити, свързани с ключови инициативи, в това число и в Светите места. По-важното е, разбира се, ние да търсим този непрекъснат духовен контакт. Визитата със сигурност рано или късно ще стане".

България иска допълнителни помещения за църквата Сан Винченцо и Анастазио
netinfo