Плевенски депутати се пребориха за Военно-въздушното училище
Плевенски депутати се пребориха за Военно-въздушното училище / netinfo

Промените в Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България, приети днес, дават възможност да бъде възстановено Военно-въздушното училище “Георги Бенковски” в Долна Митрополия. Народното събрание прие на второ четене внесената от народните представители от Коалиция за България Румен Петков и Васил Антонов поправка.

За връщане статута на учебното заведение настояваше и Инициативен комитет, в който бяха включени освен двамата депутати още областния управител Цветко Цветков, бившият началник на ГЩ на ВВС ген. Димитър Георгиев, ръководството на ВВУБ“Георги Бенковски” и на Авиационния факултет към Националния военен университет, експерти, бивши военни, летци и преподаватели.

Подписано от тях писмо с искане за възстановяване на училището, подкрепено с аргументи за нуждата от това,  бе изпратено до президента и върховен главнокомандващ Георги Първанов, министър-председателя Сергей Станишев, председателя на Народното събрание Георги Пирински и до парламентарно представените политически сили и Комисията по отбрана.

Провеждани бяха и серия от дискусии за необходимостта от по-сериозна подготовка на кадри за военната и гражданска авиация. Беше дискутирана и опасността от колапс в системата на военно-въздушните сили, ако факултетът не придобие отново статут на самостоятелно учебно заведение.