Подписваме меморандум с Гърция на газовата среща на върха в София
Подписваме меморандум с Гърция на газовата среща на върха в София / netinfo

Меморандум между енергийните министри на България и Гърция ще бъде подписан в рамките на газовата среща на върха в края на седмицата, която е под патронажа на президента Георги Първанов. Документът ще включва въпросите за строеж на терминал за втечнен газ на територията на Гърция и изграждане на междусистемни газови връзки с южната ни съседка. Това съобщи изпълнителният директор на Българския енергиен холдинг Галина Тошева. Холдингът организира енергиен бизнес форум в рамките на срещата на високо ниво.

Срещата на върха в София, озаглавена „Природен газ за Европа. Сигурност и партньорство” ще бъде посветена основно на сигурността на доставките след януарската газова криза, заяви Галина Тошева. По думите й в рамките на политическия форум ще присъства председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу. По време на бизнес форума ще бъде обсъдено развитието на южния газов коридор и визията на бизнеса за изграждане на газовите връзки.

Участие ще вземат най-големите енергийни компании в Европа, в това число „Газпром”, представен от Станислав Циганков, гръцката ДЕПА, RWE, „Енел” и „Газ дьо Франс”.

На събитието няма да бъдат подписани споразумения, но ще се изведат общи заключения, които ще бъдат представени на политическия форум, обясни Галина Тошева.

В момента БЕХ дискутира с „Газпром” клаузите на бъдещото споразумение между компаниите по проекта Южен поток, каза Тошева. По думите й още няма постигнато съгласие, като спорните моменти са свързани с уреждане на взаимоотношенията между участниците. Според Галина Тошева има малка вероятност такова споразумение да бъде подписано по време на посещението на премиера Сергей Станишев в Москва другата седмица. Тошева обаче бе категорична, че премиерската визита в Русия няма да включва подписването на нов договор за доставка на природен газ с „Газпром”.