Почитатели на паневритмията от всички възрасти ще покоряват Родопите
Почитатели на паневритмията от всички възрасти ще покоряват Родопите / netinfo
Почитатели на паневритмията от всички възрасти ще покоряват Родопите
18596
Почитатели на паневритмията от всички възрасти ще покоряват Родопите
  • Почитатели на паневритмията от всички възрасти ще покоряват Родопите

От днес до 12 април и от 1 до 5 май плевенски деца ще участват в експедицията “В защитените територии на Източни Родопи – история, птици, минерали и скално катерене”, която се организира от Института за изследване и прилагане на паневритмията. Това обяви Дияна Въткова, координатор за Плевен на програмата “Здраве чрез движение сред природата”.

В експедицията, която е разделена на две възрастови групи в двете смени, ще се включат 55 деца от плевенските детски градини “Юнско въстание”, “Яница”, “Снежанка” и Дом “Детелина”. 122 деца в училищна възраст от цялата страна също ще участват в похода, 20 от тях са от плевенските начални училища “Патриарх Евтимий” и “Отец Паисий”.

Сред участниците в експедицията тази година са се записали 61 родители и 26 учители от 8 града, участващи в програмата “Здраве чрез движение сред природата” с обучение по паневритмия. За втори път домакин на експедицията е Димитровград, миналата година участниците преминаха по следите на траките. Три са маршрутите, предвидени за тази година.

Историческият включва посещение на скалната гробница “Пчелари”, пещерата “Гоук ин” и 150 тракийски ниши на Кован кая. Историческата група ще има възможност да участва в обучение по кану-каяк по река Арда и да обиколи Защитената местност на “Шестте пещери”.

Орнитологът Марин Куртев ще поведе децата в териториите край с. Горно поле, в които се допускат само познавачи и за пръв път ще бъдат допуснати ученици. При наблюдението на птиците децата, които покажат най-много знания за пернатите, ще получат специален “Пътеводител на птиците в нашия град”.

Участниците ще имат възможност да се срещнат и със специалист, който обработва минерали. Най-любопитната част от експедицията, според организаторите, е скалното катерене, в което ще участват по-големите деца. Ще бъдат посетени каньона на река Арда и “Абразивните кладенци”, уроците по катерене ще даде алпийски клуб “Хеброс 99”.

В експедицията ще се включат и професори от Националната спортна академия, ВТУ “Св. Св. Кирил и Методий” и Шуменския университет, които ще наблюдават ефекта от програмата във връзка с развитието на психофизическата подготовка на децата.

Обучението по програмата “Здраве чрез движение сред природата” изцяло покрива всички компоненти на психическа и физическа готовност, като добавя елемента формиране на социални умения, подчертават специалистите по програмата. Това, според тях, обяснява защо децата от Цар Калоян, обучавани по тази програма, са се справили бързо при наводнението от преди две години.

С това се очертава и новата посока в развитието на програмата за движение сред природата, а именно повишаване на психофизическата готовност на децата в нови за тях ситуации. Оказа се, че Плевен е градът – първенец по обучени кадри и включени деца в програмата “Здраве чрез движение сред природата”. В момента разполагаме с 28 преподаватели, специализирали в Националната спортна академия.

Програмата е одобрена от МОН и се разпространява в учебните заведения като свободно избираема подготовка. Работата по програмата дава възможност за участие в европроекти и е хубаво директорите на училища да се възползват, подчерта инструкторът по паневритмия Огнян Анчев.