Йоца Амстердам – лобист срещу югосанкциите в България
Йоца Амстердам – лобист срещу югосанкциите в България / снимка: standartnews.com

Един от най-известните югомафиоти и нарбосове Сретен Йоцич, известен и в България под прякора Йоца Амстердам, днес в Окръжният съд в Белград отрече обвиненията за подстрекаване към убийство на няколко души, но не и връзките си службите за сигурност на бившата Съюзна република Югославия (СРЮ).

 

Той призна пред съда, че е извикан от чужбина през 1992 г., след въвеждането на санкциите на ООН да се върне в бивша Югославия заради позициите си при сигурностно-дипломатическите структури и да помогне като патриот. Йоца Амстердам твърди, че е помагал на сръбското правителство за набавянето на технически средства, енергенти и хуманитарна помощ, но и че е лобирал в социалистическите държави България, Македония и Румъния по отношение на санкциите срещу СРЮ.

 

Според Йоца Амстердам след конфликт с известни политици, той се е преселил в България, защото е оценил, че бодигардовете не могат да му помогнат в Сърбия. „В България – каза той пред съда – се е чувствах сигурно, защото бях под защитата на разузнавателния сектор, на Бойко Борисов, който по-късно стана кмет на София и на Николай Гигов, собственик на футболния клуб „Локомотив”. По думите му с последния бил легален търговец на оръжие, и с него го свързвал бизнес. „Малко чудно, но какво да се прави, такова беше сътрудничеството”, каза още Йоца Амстердам.