Обама за час на българска земя
Обама за час на българска земя / снимкa: БГНЕС
Обама за час на българска земя
18303
Обама за час на българска земя
  • Обама за час на българска земя

Макар и само за час президентът Барак Обама ще стъпи на българска земя, научи Дарик. Това ще стане идния понеделник, на 6 април, когато на път за инициативата „Алианс на цивилизациите” в Истанбул, самолетът на американския президент ще кацне за презареждане на Летище София. Заради изключителните мерки за сигурност по време на краткия си престой у нас Барак Обама няма да напуска правителствения ВИП на столичното летище.

 

На 6 април американският президент ще прекара около час в правителствения ВИП на летището в София. Тази новина беше потвърдена от източници, близки до генералния секретар на ООН Бан Ки-мун, който също ще участва в инициативата „Алианс на цивилизациите” в Истанбул.

 

На българска земя американският президент ще бъде посрещнат от премиера Сергей Станишев, от външния министър Ивайло Калфин и от министъра на отбраната Николай Цонев. Предишният ден Станишев ще има работна среща с Барак Обама. Така само за 48 часа българският премиер ще разговаря два пъти с американския президент.

 

На Летище София двамата ще обсъдят двустранните отношения между България и САЩ, отпадането на визите и сътрудничеството в рамките на НАТО.

 

Очаква се Барак Обама да подкрепи българската инициатива по повод втория годишен форум на „Алианса на цивилизациите” за създаването на регионална награда за журналистика, подобна на българската награда на името на Димитър Пешев.

 

Дарик научи още, че от тази вечер започват интензивни ремонтни дейности в правителствения ВИП на летището, чиято цел е да освежат залите в чест на пристигането на високия гост. ВИП-ът ще бъде пребоядисан, ще бъдат сменени килимите и плазмените телевизори и допълнително ще бъдат купени още няколко машини за минерална вода.

 

По лично настояване на Барак Обама посрещането му на българска земя ще бъде скромно, а на госта ще бъдат сервирани бургери с пържени картофи, сладък картофен пай и студен чай от горски къпини. Ще бъде подсилена и настилката на пистата, за да осигури стопроцентовото безпроблемно кацане и излитане на президентския самолет „ЕР Форс Уан”.

 

Честит 1 април!