НАП бави възстановяването на 2 млн. лв. ДДС на бизнесмен
НАП бави възстановяването на 2 млн. лв. ДДС на бизнесмен / снимка: DarikNews
НАП бави възстановяването на 2 млн. лв. ДДС на бизнесмен
18147
НАП бави възстановяването на 2 млн. лв. ДДС на бизнесмен
  • НАП бави възстановяването на 2 млн. лв. ДДС на бизнесмен

Бизнесмен от Добрич е готов да съди държавата в Страсбург заради невърнато ДДС и неправомерни действия на НАП. Веселин Бакърджиев обвинява Националната агенция по приходите и подразделението й в Добрич в това, че повече от 10 месеца не му връщат данък в размер на над 2 милиона лева. Пред Дарик той заяви, че в момента при подобни на неговия случай НАП не е върнала неправомерно ДДС в размер на над 560 милиона лева.

Ето какво още каза в интервю за Дарик бизнесменът Веселин Бакърджиев:

Писал съм до всички институции. Имам отговор от президентската канцелария и от канцеларията на г-н Овчаров като председател на бюджетната комисия. Той нареди на министъра на финансите Пламен Орешарски до 25 март да направи проверка на тази ревизия, да му докладва и да насрочат заседание, на което да присъствам и аз. До момента никой не ми се е обадил за изход от такава ревизия, нито за насрочено заседание, но моята ревизия е удължена до 10 април като в момента ме карат да преснимам над 3500 документа по сделката. Документи, които те вече са гледали веднъж. Осем човека снимат по цял ден.

Тези 2 милиона, за които вие настоявате...?

Не, те не отказват категорично. Те не могат да ми откажат да ми ги върнат, защото сделката е абсолютно чиста и редовна. Това е износ на 25 000 тона стока. На всички им е ясно, които се занимават с такъв бизнес, че това нещо не може да се контрабандира. То потенциално не може да бъде обект на контрабанда. Това, което те предлагат като версия, е невъзможно. Все едно ако набедят, че вашите роднини са високи по 4 метра, едно налудничаво предположение, в което казват ами смятаме, че е така.  Общо взето те получиха отговор от Румъния, но сега искат да ми правят проверка по документи. Досега бяха спрели ревизията на основание, че чакат отговор от Румъния. В момента вече не ги интересува отговорът от Румъния, правят ревизия по документи. Отчаян съм от работата на българското правителство и неговата администрация.

Ако продължат така нещата, ще се жалвате ли още някъде? До Страсбург ще стигнете ли?

Естествено. Само че в Страсбург – там вече трябва да се съдим, а не да се жалваме. Те трябва да ми откажат ДДС-то и аз да ги съдя за неправилно отказано възстановяване на ДДС. Аз не смятам, че те ще ми откажат. Те нямат основание и го знаят много добре.

Защо ви задържат тогава?

За да ми ползват парите безплатно. Тези пари, които ги раздават насам-натам  по общини, откъде си мислите, че идват. Има задържано 560 милиона ДДС в момента, на което те не плащат нищо. Те го задържат под различни претексти и не плащат лихви за тези пари. След приключване на ревизията, пак няма да са дължими лихви.