Станишев на среща с новия изпълнителен директор на НАП
Станишев на среща с новия изпълнителен директор на НАП / снимкa: Sofia Photo Agency

Премиерът Сергей Станишев ще проведе работна среща с новия изпълнителен директор на Националната агенция за приходите Красимир Стефанов. На нея ще присъства и министърът на финансите Пламен Орешарски.

Красимир Стефанов бе назначен на поста изпълнителен директор, след като Мария Мургина си подаде оставката. Това стана след изнасянето на информация за измами с Данък върху добавената стойност. Официалните мотиви за напускането на Мургина са напрежение в работата, неизпълнение на приходната задача с два процента и отнемането й на достъп до класифицирана информация.

По-рано тази седмица заместник-финансовият министър Кирил Желев се срещна с ръководството на приходната администрация. Тогава той категорично заяви, че държавата ще застане зад всеки почтен служител на агенцията. Желев обаче изрази безпокойство, че агенцията по приходите няма да успее да се справи със задачите си заради напрегната обстановка около ведомството.

В момента ДАНС и прокуратурата правят проверки за измами с ДДС в Националната агенция за приходите, а Сметната палата проверява администрирането на приходи от ДДС в агенцията.

В началото на февруари прокуратурата започна досъдебно производство срещу висши служители на приходната администрация.