Юристи: Яне Янев кадрувал за нов шеф на благоевградския съд
Юристи: Яне Янев кадрувал за нов шеф на благоевградския съд / Sofia Photo Agency

Депутатът от "Ред, законност, справедливост" Яне Янев започва медийна атака срещу определени магистрати, с цел дискредитацията им, предвид предстоящия избор на нов председател на Окръжен съд – Благоевград. Така благоевградски юристи коментират изявленията на Янев за действащи корупционни практики, „превърнали правораздаването в Пиринско в семеен бизнес”.

Откритите приемни на граждани срещу действия на съдии в Благоевград и в Петрич, по повод на служебните им ангажименти, са с цел прокарване на път до председателските постове на хора от кръга на Янев, които по стечение на обстоятелствата пък са свързани с БСП в региона, подозират запознати в системата на правораздаването.

За поста председател на Районния съд в Петрич се води битка и сред членовете на Висшия съдебен съвет, заради което преди две седмици бе провален изборът на един от двамата кандидати – съдиите Ангелина Бисеркова и Мая Банчева.

Част от Висшия съдебен съвет (ВСС) лобира в полза на Банчева и това са представители, предимно от квотата на БСП, научи Дарик. Ако обаче при евентуален следващ конкурс висшите магистрати гласуват единодушно в полза на претендента за председателския стол на съда в Петрич, а именно Мая Банчева, ще се получи конфликт на интереси, тъй като нейният съпруг – Атанас Кобуров също е съдия там и ще бъде на пряко подчинение на съпругата си, обсъждат хипотезата юристи.

Други новини от Благоевград