Депутатите с пенсия над 1000 лева?
Депутатите с пенсия над 1000 лева? / Sofia Photo Agency

Депутатите, чийто пълен мандат е изтекъл, не са избрани в следващото Народно събрание и са навършили 55 години, да се пенсионират, независимо от размера на осигурителния стаж и да получават пенсия в размер на 70% от възнаграждението на народен представител, което е над 1000 лева. Такива промени в кодекса за социалното осигуряване са внесли в парламента група депутати, начело с Ваньо Хърков от „Атака”. Подкрепили са го други депутати от опозицията, независими и няколко от левицата.

Ваньо Хърков обясни пред Дарик радио, че много други депутати го подкрепят, но не смеят да декларират одобрението си, макар че със Закона за конфликта на интереси доста се ограничавала възможността да не изоставят основния си занаят преди да бъдат избрани. Освен нова такава била световната практика по въпроса за пенсионирането на народните представители, дори без ограничение за възраст. Така щяла да се възстанови и практиката от Великото народно събрание за предвидено право на пенсия след изтичане на пълния мандат, макар и отхвърлена от следващия парламент. „Гледам какво се получи с бивши депутати – излизат от парламента заради положението, че при конфликт на интереси нямат правото да работят, излизат и са в безтегловност. Имам колега, който казва, че бил в парламента, а сега не могат да го назначат нито като санитар, нито като медицинска сестра. Изнемогват. Има и депутати, записани в Бюрото по труда.”, обясни Хърков.

На противоположното мнение беше и депутатът от ОДС Ваньо Шарков, който е лекар. „НС не е втора институция, че да плаща на някого пенсиите. НС е решило на кого ще плаща пенсиите и това са бившите президенти на държавата. Достатъчно, точка по въпроса! Никакви депутати-пенсионери! Ако им е такава мъка, да не са ставали депутати. Ако държат да се връщат в професията си, всеки иска да се върне в професията си, ще положат усилия и ще се върнат. Всеки един от лекарите, минали през НС, продължават да работят”, каза Шарков.

Идеята на вносителите е средствата за осигуряването на пенсиите на депутатите да не идват от общата осигурителна система, а от бюджета на парламента.