Ще оповестят пакет с мерки за справяне с кризата
Ще оповестят пакет с мерки за справяне с кризата / netinfo
Пакет с мерки за справяне с икономическата и финансова криза е бил обсъден от председателството на ЕС, което в момента е във Франция, съвета на Европа и от председателите на големите политически фракции в европейския парламент. Това съобщи европдепутатът Биляна Раева по време на посещението си в Севлиево в края на изминалата седмица. Тя съобщи още, че планът за справяне с пазарна криза ще бъде публикуван на 26 ноември. Той ще съдържа различни мерки, предвиждащи бизнеса в Европа и България да остане икономически стабилен.

На въпроса по какъв начин ще се помогне на хората останали без работа, Раева отговори, че основните неща, предвидени в плана са специално за тях. Ще им се предостави бърз и лесен достъп до фондове за създаване на малки частни инициативи, както и преквалификация за по-бързо преориентиране на пазара на труда. Предприемачите, които наемат наскоро съкратени хора пък ще бъдат поощрявани. Икономическите стимули за компаниите ще се изразяват в по-улеснен достъп до финансиране за технилогии за оборудване, а това ще благоприятства оставането им на пазара в световен мащаб.

Според Биляна Раева кризата в България се усеща като намаляване на икономиеския растеж, по-малко търсене на стоки, по-малък потребителски капацитет. „Това неминуемо ще се отрази и върху нашите предприятия. Затова трябва да търсим начини за подпомагане на бизнеса, за да остане над повърхността”, категорична бе тя. Според нея има варианти за инвестиции в технология и качествени хора, които да позволят фирмите да бъдат конкурентноспособни. Най-грешното нещо в условията на финансова криза било търсенето на най-евтините и некачествени стоки, а потребителите трябва да се ориентират в това, което е качествено и което гарантира дълъг период на употреба.