Проверяват багажа във влаковете при по-дълги разстояния
Проверяват багажа във влаковете при по-дълги разстояния / снимки: Sofia Photo Agency, Камелия Атанасова
Багажът във влаковете да се проверява при по-дългите разстояния. Това решиха транспортният министър Петър Мутафчиев, депутати и представители на новото ръководство на БДЖ по време на дискусията в Червен бряг, организирана от Дарик радио, Би Ти Ви и вестник „24 часа”. За безопасността в железниците ще се бъде въведено задължително присъствие на полицай във всеки влак.

Трагичният случай с пожара на влака край Червен бряг постави редица въпроси за сигурността при пътуване с българските железници, заяви министър Петър Мутафчиев: „Винаги железниците се е свързвала с държавността, защото навсякъде по света, защото навсякъде по света е така и винаги ще е така.”

Допълнително финансиране за ремонт на опасните жп участъци предложиха медиите – организатори на министър Мутафчиев. Участниците в дебатите подкрепиха идеята да бъде въведена европейската практика за автоматично заключване на вратите на влаковете при тръгване и съответно при спиране на влака.

Според новия шеф на БДЖ Христо Монов трябва да се купят 30 нови спални вагони и 30 втора употреба. Христо Монов съобщи още, че 80 на сто от пътниците вече спазват забраната за пушене във влаковете. Контролът по тази мярка ще се осъществява всяка седмица и всеки месец от Транспортна полиция и от доклади на персонала на влаковете.

Нивото на персонала във влаковете не е на ниво, съобщи председателят на временната анкетна комисия в парламента Камен Костадинов: „14 от 37 влака се оказва, че спазват всички изисквания, при положение че по-голяма червена лампа няма как да светне в съзнанието на всички”.

От проведената дискусия между министър и депутати стани ясно, че БДЖ се нуждае от много пари за инвестиции във вагони, от засилване на контрола и по-добро обслужване на персонала във влаковете.