Косово обявява независимост от Сърбия
Косово обявява независимост от Сърбия / снимки: Юлиана Николова и Владислав Велев, пратеници на Дарик в Прищина

Следобед Косово би трябвало да обяви независимост от Сърбия и да стане най-новата държава в света. Въпреки че няма официално обявена дата за това, всеобщата нагласа е събитието да стане в 16 ч българско време.

Общината на Прищина е подготвила 80 тона фойерверки, чийто гърмежи и светлини трябва да станат част от празненствата за раждането на новата държава. Но хиляди хора от албанското мнозинство не можаха да изчакат до тогава и празненствата започнаха още снощи.

Улиците се изпълниха със стотици автомобили с включени клаксони, от прозорците хората развяваха знамената на Албания, Великобритания, САЩ, ЕС и НАТО. По улиците има постери и билборди с надписи „Честита независимост” и „Да празнуваме с достойнство”.

В петък премиерът Хашим Тачи обяви, че ще гарантира правата на сръбското малцинство. В следващите четири месеца в страната трябва да бъдат разположени граждански сили на ЕС, в състав 1800 души, които да съблюдават спазването на законите и да се грижат властите в Косово да не попадат под чуждо политическо влияние.

В събота в Косово се появиха опасения от евентуалното възникване на напрежение в етнически разделения град Косовска Митровица. Част от него е населена от албанци, част – от сърби, а между тях има въоръжени войници на ООН.

За да се избегне избухването на насилие, международните сили наблюдават района внимателно.

***

Повече за Косово четете ТУК, а още снимки от областта разгледайте ТУК!