В Прищина празнуват
В Прищина празнуват / снимки: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова

Клаксоните на стотици автомобили и радостните възгласи на хиляди хора изпълниха центъра на Прищина. Часове преди обявяването на независимостта на Косово празничното настроение по улиците на Прищина премина в шествие на коли.

Центърът на града е блокиран от радостните косовари, а върху колите са разпънати знамената на САЩ, Великобритания, НАТО, ЕС и Албания. Тези флагове, заедно с плакати, транспаранти и постери могат да се видят из цяла Прищина. На места вече се появиха часовници с обратно броене, които отмерват времето до очакваното официално обявяване независимостта на Косово – неделя 15 часа местно време.

Обстановката е спокойна, а настроението не можа да бъде помрачено от краткотрайното прекъсване на тока – нещо, което е обичайно за Косово.

По улиците на столицата Прищина се появиха и билборди, които призовават за отбелязването па разумен начин на Декларацията за независимост. Очаква се тя да бъде обявена в ранния следобед в неделя, 17 февруари.

Премиерът на Косово Хашим Тачи предупреди за възможни прекъсвания на тока в неделя и понеделник и за евентуални сривове в мрежите на мобилните телефони. Персоналът на международните институции пък беше посъветван да се пази от „стрелба от радост”. Засега обаче в Прищина е спокойно, градът е окичен с транспаранти и знамето на Албания. 

Но наред с признаците на радост, по стените на някои сгради се появиха надписи, отричащи новосъздадените двухилядни цивилни сили на ЕС – EULEX. Тази мисия беше одобрена от ЕС и има за цел чрез включените в нея полицаи, юристи и митничари да гарантира правата на малцинствата в новата държава и да пази държавните институции от политическо вмешателство.

Косовските вестници твърдят, че в неделя сутринта, в 10 ч, премиерът Хашим Тачи ще отиде в парламента, за да поиска извънредна сесия. Тя ще се проведе в 15 ч, а в 17 ч местно време Тачи и президентът Фатмир Сейдиу ще направят обръщение към населението на Косово. В него Тачи ще обяви, че Косово е мултиетническа и демократична държава. Косово ще потвърди, че планът за независимост ще бъде наблюдаван от международната общност, както беше договорено. Европейският съюз ще бъде поканен да създаде мисия в Косово, а НАТО – да остави войските си в страната.

От началото на следващата седмица останалите държави трябва да кажат дали признават независимостта на Косово. Предполага се, че около 20 държави, сред които САЩ, Великобритания и страни от ЕС, ще направят това незабавно.

***

Повече за Косово четете ТУК, а още снимки от областта разгледайте ТУК!