Кастрева: Матури ще има въпреки стачката
Кастрева: Матури ще има въпреки стачката / снимка: Sofia Photo Agency

Тази учебна година, въпреки стачката на учителите, ще има матури, смята началникът на Регионалния инспекторат по образование в София Ваня Кастрева. По думите й, в създалата се екстремна ситуация в средното образование, цялата отговорност пада върху българския учител. В предаването денят на Дарик радио, Кастрева изрази надежда в понеделник ситуацията да се нормализира. Ето какво още каза Кастрева за Дарик:

„Има много решения по отношение на това как да бъде наваксано пропуснатото. Един от най-разумните варианти това е преструктуриране”.

Вариант ли е намаляването на ваканциите?

„Да. Съществува такъв вариант. Трудно е да определим критична зона, това е много относително като понятие”.

Да се учи събота или неделя?

„Не. За мен не е работещ, не е ефективен и не е добър вариант изобщо”.

Удължаване на учебната година?

„Съществува като възможност, но мисля, че тя е вече по-крайна. За 12-и клас това е абсурд да се случи, защото графикът за зрелостните изпити е обвързан и с възможностите на децата за кандидатстване в чужбина”.

В София има ли подадени колективни оставки?

„Днес е имало неколективни оставки. Няколко декларации във връзка с такива намерения. Мога да кажа точно, заявена готовност да напуснат системата – от една детска градина и от три софийски училища. Не смятам, че тези декларации са решение на проблема”.