Отгледаха мухи дрозофили на Международната космическа станция
Отгледаха мухи дрозофили на Международната космическа станция / ThinkStock/Getty Images

Руски учени завършиха успешно експеримента по отглеждането на мухи дрозофили на борда на Международната космическа станция (МКС) в рамките на програмата "Фотон-МКС", предаде ТАСС.

Опитите имат за цел изработването на защитни механизми от страна на живите организми срещу неблагоприятните фактори, които ще бъдат налице по време на бъдещи междупланетни полети на космонавтите.

През 2014 г. Роскосмос загуби спътник с мухи и семена

В резултата на завършилите експерименти било отгледано четвърто поколение четвърто поколение мухи и пето поколение личинки. Експериментите с дрозофилите в космоса стартираха през 2014 година. Те ще помогнат за изследване на процесите на размножаване на живите организми в условията на безтегловност. Учените ще проучат механизмите при възникването на негативни изменения на клетъчно ниво.

Основен фактор, влияещ на честотата на генните мутации се явява космическата радиация. Освен това на живите организми в космоса въздействат безтегловността, вибрациите, електромагнитните излъчвания и други фактори.

Златни рибки пристигнаха на Международната космическа станция през 2014 г.

В тази светлина мухите дрозофили се явяват уникални обекти за изследване. Чрез тях лесно могат да се проследят измененията на белтъците в живите организми. Те от своят страна въздействат на процесите на размножаване в космоса. Опитните животни в тези условия се размножават по-интензивно, отколкото на Земята, установиха специалистите.

Източник: БТА