Мухи дрозофили отново ще летят в космоса
Мухи дрозофили отново ще летят в космоса / Thinkstock/Getty Images

Учените отново ще изпратят в околоземна орбита мухи дрозофили през 2016 година, съобщава агенция ТАСС.

Чрез тях изследователите ще уточнят механизмите за защита от неблагоприятните фактори по време на бъдещи междупланетни полети на космонавтите. Експериментите ще бъдат проведени от екипа на Ирина Огнева от Института за медико-биологични проблеми към Руската академия на науките.

"Тази година няма да изпращаме дрозофили в космоса. От миналата година ние получихме достатъчно материал за анализ. Следващият експеримент ще бъде проведен през 2016 г.", заяви Огнева. По нейните думи тогава ще бъде направен анализ на белтъците и на гените на отгледаните в космоса насекоми.

Експериментите с мухи дрозофили в околоземна орбита започнаха през 2014 година. На спътника "Фотон-М" беше отгледано второ поколение космически винарки и трето поколение личинки. Насекомите живяха 44,5 денонощия в космоса. В края на месец октомври миналата година в космоса бяха изстреляни четвърто поколение мухи дрозофили. Те бяха доставени на борда на Международната космическа станция и след 12 дни дадоха пето поколение космически личинки.

Източник: БТА