Пешеходецът не носи отговорност при катастрофа на пътека, реши парламентът
Пешеходецът не носи отговорност при катастрофа на пътека, реши парламентът / Дарик Варна, архив

Пешеходецът не носи отговорност при катастрофа на пешеходна пътека, реши парламентът, който прие на второ четене текстове от промените в Закона за движението по пътищата.

Вижте промените в Закона за пътищата, които защитават правата на пешеходеца

При пътнотранспортно произшествие с пешеходец на означена пътна маркировка - пешеходна пътека, когато водачът е превишил разрешената максимална скорост за движение или е нарушил друго правило от Закона за движението по пътищата, имащо отношение към произшествието, пешеходецът не се счита за съпричинител за настъпване на съответното произшествие, записаха депутатите. Последната редакция на текста беше предложена от варненския депутат Нели Петрова /ГЕРБ/ и одобрена със 79 гласа "за" и три "въздържал се".

Петрова посочи, че предвид случаите на оправдани шофьори, които са превишили скоростта, карали са с алкохол в кръвта, дрогирани или без книжка, е крайно време депутатите като законотворци да предприемат мерки, за да се сложи край на войната по пътищата.

Шофьори нарушители създават риск при лошо време, напомни Бъчварова

Парламентът реши още, че ограничаване на видимостта, както и намаляване на прозрачността на стъкла, различни от челното и стъклата на предните странични врати, се допуска само при наличие на огледала за виждане назад от двете страни на автомобила.

Източник: БТА