Депутатка, загубила детето си на зебра, настоява за повече права на пешеходците
Депутатка, загубила детето си на зебра, настоява за повече права на пешеходците / DarikNews.bg, архив

В първата работна седмица на парламента депутатът от ГЕРБ Нели Петрова ще предложи законови промени за правото на пешеходците на пешеходна пътека. Това каза тя в интервю за Дарик по повод вчерашното тълкувателно решение на ВКС, според което пресичащите зебра нямат абсолютно право. Петрова обясни, че е говорила с част от колегите си в парламентарната транспортна комисия да бъде направено предложението, за да бъде узаконено преди разпускането на този парламент.

Поведението на пострадалия при катастрофа пешеходец, когато пресича неправилно, е смекчаващо вината обстоятелство според тълкувателно решение ВКС. В такъв случай обстоятелството може да води до по-лека присъда за шофьора, дори да е нарушил правилата за движение по пътищата или ако кара с превишена скорост.

Решението на съда коментира депутатът от ГЕРБ Нели Петрова, чиято дъщеря Лора загина преди пет години, след като моторист я блъсна на пешеходна пътека.

"Аз искам да благодаря на съдиите за чудесния коледен подарък, който направиха на всички пешеходци в България и да ги призова да останат с очите си пред обществото така, както когато стачкуваха и правиха протести, сега да излязат и да обяснят как един човек може да се противопостави на автомобил, защото според тях те дават право на по-силния, в случая автомобила, а пешеходецът, не дай си Боже да е незрящ, или възрастен човек, интересно как после той дори и само да е наранен на пешеходна пътека ще докаже своята невинност", коментира тя.

Петрова се обърна към съдиите:

"Призовавам ги да си защитят тезата, а не само ние почернените майки да ревем по телевизии и да обясняваме как децата ни са пресекли на пешеходна пътека - там, където сме ги научили да пресичат".

В първата работна седмица ще бъде предложена законова промяна, която да гарантира абсолютното право на пешеходеца на пешеходна пътека:

"Аз съм говорила и с една част от колегите от транспортна комисия да направим такова предложение за промяна точно в тази точка - за пешеходната пътека и надявам се ще успея да убедя колегите от правна комисия, за да можем преди да напуснем Народното събрание по възможно най-бързия начин да го узаконим".

Петрова допълни, че въпросът е юридически и предстои доуточняване.

"Надявам се да успеем, защото това не е за мен, нещо, което ще ми е от полза или ще ми върне дъщерята, но то е от полза за всички, които пресичат на пешеходни пътеки. Каквото се изисква от мен, в седмиците, които остават от това Народно събрание, аз ще се опитам да го направя", каза Петрова.

Тя изрази надежда, ако депутатите не успеят да приемат промяната в 43-тото Народно събрание, следващият парламент да го направи.