Куче водач „засне безразличието към хората с увреждания (СНИМКИ/ВИДЕО)
Куче водач „засне безразличието към хората с увреждания (СНИМКИ/ВИДЕО) / Thinkstock/Getty Images

Куче водач „засне" безразличието към хората с увреждания. Историята е от Лондон, а главните герои са 37-годишен сляп лекар и Кика- неговото куче. Заради невъзможността да вижда света около него, Амит Пател поставил малка камера на гърба на кучето, като по този начин са записани редица случаи на дискриминация.

Куче се хвърли пред автобус, за да спаси сляпата си стопанка (СНИМКИ)

Мъжът неочаквано загубил зрението си през 2012 година, само 18 месеца след като се оженил. Сега разчита на кучето водач Кика, чрез чиято помощ се разхожда по главните улици на Лондон. Но камерата, монтирана на гърба на четириногото, не винаги представя града и хората в приветлива и толерантна светлина.

Идеята да снима света около него дошла внезапно, тъй като усещал, че хората често подритват Кика. Чашата на търпението му преляла, когато разхождайки се, жена му направила забележка, че бави движението и заради това трябва да се извини. „Това беше истински шок", споделя Амит пред BBC.

Лекарят намерил решение-монтирал камера на гърба на Кика, която записвала ежедневните им разходки. Всяка вечер съпругата на Пател- Сеема преглеждала кадрите, за да прецени има ли притеснителни случки.

Куче водач с болно сърце получи втори шанс за живот

Показателни са кадрите, заснети до жп гарата в Лондон, където била направена реорганизация на движението. „Помолих за помощ, за да се ориентирам, но никой не се отзова, а видеото показва много хора, сред които работещи на гарата. Те стояха около мен, поглеждаха ме много пъти, но не ми помогнаха. В крайна сметка един човек от персонала дойде при мен и първото нещо, което ми каза беше „Съжалявам, не Ви видях", което наистина ме ядоса. Той не би казал това на човек, който няма зрителено увреждане. Действително кадрите показват, че много пъти ме е поглеждал", разказа Амит.

Мъжът изпратил сигнал за случилото се до ръководството на гарата, което уверило, че ще обучи персонала си как да се отнася към хора в неравностойно положение.

Амит споделя, че често се чувства дискриминиран. „Има таксиметрови шофьори, които ме подминават-правят се, че не ме виждат. Камерата потвърждава това. Показателни са случаите в метрото. Хората смятат, че щом имам куче водач мога да ходя свободно около тях, да ги заобикалям, или просто да кажа „Кика, намери ми място". Няма как да опипвам една по една всички седалки или да рискувам да седна върху някого", обяснява мъжът.

Петел поддържа връзка и с други хора, изгубили зрението си, като дори обменят кадри, заснети от кучетата им.

Въпреки всички предизвикателства, дори примиряването с факта, че никога няма да види новородения си син, лекарят разказва, че приема своя нов свят. „Животът ми в момента е много по-ярък, по-пъстър, отколкото беше когато виждах. Все още ме изпълва с ужас мисълта, че излизам вън от къщи и няма да имам контрол над себе си, че съм зависим от Кика, но въпреки всичко ние се разхождаме заедно през голяма част от деня", споделя мъжът.