Мисията на кучето-водач
Мисията на кучето-водач / снимка: Thinkstock/Getty Images

Кучето-водач напълно променя живота на незрящия човек - изпълва го със свобода, независимост и смелост.

Това каза в интервю за Дарик Албена Алексиева, създател на Фондация „Очи на четири лапи" и основател на първото училище за кучета водачи в България.

„Създаването на това училище бе мой личен проект, който успях да реализирам преди 15 години. Тогава си купих първото куче-водач от Германия, което промени изцяло живота ми", разказа Албена Алексиева.

Тя отбеляза, че кучето й е помогнало да преодолее всички страхове и самоограничения и да повярва в себе си за това, че училището за кучета е осъществим проект.

От неговото откриване са обучени и предадени на незрящи хора 55 четириноги, а в момента се обучават други 10.

За да станат успешни водачи, те трябва да отговарят на определен пакет от качества - да са умни, уравновесени, лишени от агресия и да изграждат доверие. В училището се обучават единствено кучета от породите Лабрадор Ретривър и Голдън Ретривър, както и една Немска овчарка.

Напасването на профила на човека с това на кучето също е сложен процес, за който е нужен много опит и професионализъм, посочи Алексиева.

Тя обясни, че още по време на кандидатстването, екипът се запознава с психопрофила, физическото състояние и темперамента на човека, а профилът на кучето се изготвя 2-3 месеца преди края на неговото обучение. При съответствие над 80%, кучето-водач вече е намерило своя собственик.

Обучението на едно куче водач трае 2 години и струва 15 хил. лв. Средствата за това се набират чрез спонсори, проекти и финансиращи програми, а незрящият човек получава своя четириног приятел срещу символичната сума от 1 лев.

По думите на Алексиева, има голям интерес от страна на приемни семейства, които безвъзмездно даряват любов и грижа за кученцата в първите 12 месеца, преди да бъдат готови за обучението в училище.