Куче водач с болно сърце получи втори шанс за живот
Куче водач с болно сърце получи втори шанс за живот / снимки: Виктория Ниновска

Български лекари спасиха живота на куче водач с болно сърце. Ветеринарни специалисти и кардиохирурзи са оперирали сърцето на лабрадор, който е бил с диагноза тумор в лявото предсърдие и шансовете му за оцеляване били нищожни. Интервенцията се извърша за първи път не само у нас, но и в световен мащаб.

Артър е специално обучено мъжко куче водач, дадено на незрящ човек от фондация „Очи на четири лапи" преди седем години.

Куче водач с болно сърце получи втори шанс за живот
netinfo

След като през последната година здравето му се влошава, преди месец и половина 9-годишният лабрадор е насочен към д-р Ранко Георгиев от Централна ветеринарна клиника, който поставя страшната диагноза рак и въпреки вероятността от фатален изход, решава да се бори за последния останал шанс за спасяването му.

"Единственият вариант да му се помогне в случая беше само чрез хирургична намеса и то такава, която в света не е правена. Подобен тип операции в днешно време във ветеринарната медицина се извършват само в един център в света - В Токио, на още две места в Колорадо и в Лондон, но в този си вид сърце не беше оперирано. Такъв тип операция в хуманната медицина е също много сложна, а във ветеринарната медицина - почти невъзможна", каза д-р Георгиев.

Куче водач с болно сърце получи втори шанс за живот
netinfo

Стопанинът на Артър - Мильо Карамитев споделя, че е знаел за големия риск, но въпреки това е повярвал в благоприятния резултат.

"В началото бях скептичен. Помислих си как ще го подложа на тази операция, по-добре да го приспим, отколкото да го мъчим. В последния момент се направи операцията. Той издържа на всичко това и за това, че той помогна на нашата медицина, тя му се отблагодари като му подари живот", каза Карамитев.

Куче водач с болно сърце получи втори шанс за живот
netinfo