Трайчо Трайков: Обвинението не търси истината, а е като акция на жълта медия
Трайчо Трайков: Обвинението не търси истината, а е като акция на жълта медия / БГНЕС, архив

Докато слушах вчерашния брифинг на прокуратурата, останах с впечатлението, че целта не е да се търси истината. А всичко прилича на акция на жълта медия. Това каза пред БНТ бившият министър на енергетиката, икономиката и туризма Трайчо Трайков по повод повдигнатото му обвинение в умишлена безстопанственост.

Обвинението срещу Трайчо Трайков е за щети над 20 млн. лева

Обвинението на Трайков е заради това, че не е положил достатъчно грижи за опазването на имуществото - а именно продажбата на остатъчния пакет акции от ЕВН на по-ниска от пазарната цена. В резултат от действията му е настъпила щета в размер на близо 21 млн. лева.

Освен това, според прокуратурата, получените пари били внесени в държавния бюджет, вместо в Сребърния фонд.

Трайчо Трайков с обвинение за умишлена безстопанственост

"Половината от казаното бяха неща, за които няма как да бъда обвинен, а другата половина - неща, за които съм обвинен, но не се разбра защо. Прокуратурата действа не като държавна институция, а като кафява медия, което е голям проблем за държавата. В обвинителния акт не се споменава нищо за Сребърния фонд, нито за бившата ми работа в EVN", обясни Трайков.

Според него обвиненията са по сигнал на "една групичка", която не за първи път му създава проблеми със закона. "Не бих си позволил да извършва подобно нарушение нито като министър, нито като човек", категоричен е Трайков.

Прокуратурата търси Симеон Дянков, за да му повдигне обвинение

"Няма как да изясня всички доказателства, с които разполага прокуратурата, за да не попреча на разследването. Мога със сигурност да кажа, че има доказателства за това, че схемата е предварително съгласувана между Трайчо Трайков и Симеон Дянков. Самият Дянков е обвинен в престъпление по служба. Той потърси контакт със Софийска градска прокуратура, след като разбра от медиите, че го търсят", уточни говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.