Най-големите световни политически изцепки на 2016 г.
Най-големите световни политически изцепки на 2016 г. / netinfo

2016г. Бе една изключително запомняща се година в световния политически живот. Това е годината, през която Великобритания гласува да напусне Европейския съюз, което предизвика шок в общността. В резултат на това, британският паунд спадна до най-ниското си равнище от 31 години, отбелязвайки и най-големия си моментен спад в историята. Този шок бе по-силен от "черната сряда" през 1992 г., когато машинациите на милиардера финансист Джордж Сорос наложиха излизането на паунда от европейския валутен механизъм.

Освен изненадващи обрати, 2016г. бе пълна и с множество политически изцеки.

Съпругата на Доналд Тръмп, Мелания, беше обвинена от медиите по цял свят, че в реч пред конгрес на Републиканската партия е използвала възлови изречения от речта на Мишел Обама на конгреса на Демократическата партия през 2008 г., когато съпругът й Барак Обама беше официално определен за кандидат за президентския пост.

Обвиниха Мелания Тръмп, че е преписала речта на Мишел Обама (ВИДЕО)

В словото си Мелания каза: "Още от малка родителите ми внушиха ценностите, според които човек трябва да работи усърдно за това, което иска в живота, че работата е дълг, че човек трябва да изпълнява обещанията си, че трябва да се отнасяме с уважение към хората".

Тези думи доста напомнят на част от речта на Мишел отпреди осем години: "И Барак, и аз сме възпитани в множество общи ценности: че трябва да работиш усърдно за това, което искаш в живота, че работата е дълг, че трябва да изпълняваш обещанията си, че човек трябва да се отнася с почитание и уважения към хората, дори да не ги познава, дори и да не е съгласен с тях".

Друга политическа „изцепка" е свързана с лидерът на германските социалдемократи и федерален вицеканцлер Зигмар Габриел. Той показа среден пръст на група крайно десни демонстранти по време на посещение в провинция Долна Саксония. На видео, разпространено в социалните мрежи, се чува как един от протестиращите възкликва: „Човече, баща ти обичаше родината си, а ти какво направи? Ти я унищожаваш!", имайки предвид бащата на Габриел, който е бил нацист. Габриел, който публично осъди баща си като „твърдолинеен нацист", се обърна към маскираните с усмивка, преди да направи вулгарния жест.

Германският вицеканцлер показа среден пръст на нeонацисти (ВИДЕО)

Филипинският президент Родриго Дутерте засипа с обиди Европейския съюз, показвайки среден пръст на общността, която осъди вълната от екзекуции без съд и присъда и от убийства на Филипините. На тях им казвам "Я си . . . Правите това, за да изкупите греховете си", заяви той в град Давао, използвайки популярна ругатня.

Предизвикващият полемика 71-годишен адвокат си позволи също да нарече американския президент Барак Обама "кучи син".

Филипинският президент нарече Обама "кучи син" и показа среден пръст на ЕС

През 2016г. вестник "Вашингтон пост" разпространи запис, правен през 2005 година, в който при частен разговор Тръмп прави редица вулгарни и сексистки изказвания за жените. В него той разговаря с известния телевизионен водещ Били Буш край снимачната площадка на сериал, в който милиардерът има епизодична роля. С нецензурни изказвания Тръмп описва как е целувал, опипвал и се опитвал да склони за секс омъжена жена, чието име не се споменава.

„Когато си звезда, те (жените) ще ти позволят да го направиш (да ги целуваш, сграбчваш). Всичко ти е позволено...Можеш да правиш, каквото си поискаш", обяснява милиардерът.

Скандален запис компрометира Тръмп, той се извини (ВИДЕО)

Според хиляди хора по цял свят изборът на милиардера Доналд Тръмп за президент на САЩ е сам по себе си огромна политическа изцепка. Същото се говори и за Брекзит, но дали тези събития са реално „гафове" само бъдещето ще покаже.