Германци искат посмъртен орден за поляка, попречил на атентатора в Берлин
Германци искат посмъртен орден за поляка, попречил на атентатора в Берлин / БГНЕС, архив

Повече от 33 000 души са подписали онлайн петиция в Change.org, призовавайки за посмъртна награда на полския шофьор Лукаш Урбан, който попречи на атентатора в Берлин да вземе повече жертви на коледния базар в германската столица. За този си подвиг той заплати с живота си.

Подкрепящите го граждани искат шофьора да бъде награден с "Федерален кръст за заслуги" - най-високото германско отличие.

Камион се вряза в тълпата на коледен базар в Берлин, има жертви (СНИМКИ/ВИДЕО)

Ислямска държава пое отговорност за терористичната атака с камиона в Берлин

Същевременно депутатът Омид Нурипур подкани външния министър Франк-Валтер Щайнмайер да почете Урбан с национален орден за заслуги.

Полицията съобщи, че полякът е застрелян от нападателя с тунизийски произход Анис Амри, който прегази десетки хора с 40-тонен камион в Берлин на 19 декември.

Меркел: Ще бъде отвратително, ако нападателят в Берлин е човек, получил защита от Германия (ВИДЕО)

12 души бяха убити и десетки ранени, но следователите смятат, че Лукаш Урбан е възпрепятствал атентатора да рани повече хора. Той е бил намушкан с нож, а по-късно и застрелян, след като очевидно се е съпротивлявал на похитителите на камиона.

"С този героичен акт Лукаш Урбан вероятно спаси живота на много хора. За тази смелост той заслужава най-високата награда на Германия“, пише в петицията.

Източник: БГНЕС