Ден на траур в Русия за жертвите на самолетната катастрофа край Сочи
Ден на траур в Русия за жертвите на самолетната катастрофа край Сочи / БГНЕС

26 декември е ден на траур в Руската федерация в памет на загиналите при самолетната катастрофа в морето край Сочи в неделя.

Самолетът Ту-154 с 91 души на борда паднал в Черно море

Самолет Ту-154 на руското министерство на отбраната се разби в сутрешните часове в неделя в Черно море, две минути след като излетя от Сочи с 92 души на борда на път за Латакия, Сирия.

Няма оцелели след авиокатастрофата край Сочи (ВИДЕО)

С него пътуваха военни, журналисти и певци от прочутия руски военен хор "Александров", които щяха да изнесат новогодишен концерт в руската военна база Хмеймим в Сирия. Няма оцелели. В самолета бе и руска лекарка, известна с хуманитарната си дейност в зони на военни конфликти.

Работи се по всички версии за катастрофата на самолета край Сочи

Руският министър на транспорта Максим Соколов каза, че се разследват всички възможни причини за катастрофата, но добави, че засега е рано да се говори за терористичен акт.
Екипажът на самолета не е съобщил за технически проблеми.

Командирът на екипажа на разбилия се Ту-154 бил много опитен

Самолетът е бил технически изправен преди излитането, а командирът на екипажа, военният пилот първи клас майор Роман Волков - много опитен.

Над 800 души са загинали при катастрофи с Ту-154 от 2000 година насам

Отломки от самолета са намерени на 1,5 километра от брега на Сочи на дълбочина от 50-70 метра. В издирването на телата на жертвите и отломки на самолета се включиха около 3000 души, между които десетки водолази, над 30 плавателни съда, хеликоптери и дронове.