3500 души участват в операциите по издирване след катастрофата край Сочи
3500 души участват в операциите по издирване след катастрофата край Сочи / БГНЕС, архив

В издирвателните операции след катастрофата край Сочи участват 3500 души, които работят на смени, съобщи руското министерство на отбраната, цитирано от ТАСС.

В операцията са се включили и седем плавателни съда от руския Черноморски флот, включително катерът "Суворовец", който има хидролокатор за страничен обзор, както и фрегатата "Адмирал Григорович" със специализиран хеликоптер Ка-27 и седем водолази на борда.

Самолетът Ту-154 с 91 души на борда паднал в Черно море

В операцията влиза спасителният кораб "Епрон" на Черноморския флот, който разполага с 16 водолази и управляван дистанционно подводен апарат "Тайгер". В района пристигат и два дълбоководни апарата на Руското географско дружество - C-Quester и C-Explorer.

Няма оцелели след авиокатастрофата край Сочи (ВИДЕО)

С това общият брой на участващите в операцията достигна 39 кораба и катера, 135 специалисти водолази и 7 дълбоководни апарата, подчертава руското министерство на отбраната.

Ден на траур в Русия за жертвите на самолетната катастрофа край Сочи

Руският транспортен министър Максим Соколов, който ръководи комисията за разследване на катастрофата на самолета, призова за разширяване на обхвата на търсенето.

Версията за терористичен атентат не е сред основните при разследването, заяви министърът. Според него не е необходимо засилване на мерките за сигурност на руските летища.

Командирът на екипажа на разбилия се Ту-154 бил много опитен

По думите му посоката на течението на мястото на катастрофата е към райони извън границите на Русия и е възможно част от отломките да излязат от руски води.
Соколов добави, че е разговарял снощи с абхазкия премиер и Абхазия е готова да съдейства на издирвателната операция.

Работи се по всички версии за катастрофата на самолета край Сочи

Тази сутрин около 30 абхазки спасители от Министерството на извънредните ситуации на Абхазия се включиха в издирването на останки от Ту-154 в залива Гагри заедно с два спасителни катера "Индиго". Едновременно продължава претърсването на бреговата зона. Вчера заради бурята е било невъзможно катерите да излязат в морето, но днес морето е по-спокойно - около три бала вълнение.

Източник: БТА