Работи се по всички версии за катастрофата на самолета край Сочи
Работи се по всички версии за катастрофата на самолета край Сочи / БГНЕС

Следственият комитет на Русия работи по всички възможни причини за катастрофата на самолета Ту-154, включително и по версията за терористичен акт, но засега е рано да се говори за такъв. Това заяви ръководителят на комисията, която разследва катастрофата, министърът на транспорта на Русия Максим Соколов на пресконференция след заседание на щаба за ликвидиране на последиците от катастрофата, предаде ТАСС.

Руски експерт: Изключено е самолетът да е паднал в Черно море след атентат

Следствието работи по различни версии, по целия спектър от възможни причини, които биха могли да доведат до катастрофата. "Да се говори за терористичен акт засега е преждевременно", каза Соколов.

Руският транспортен министър обясни, че черните кутии на този тип самолет нямат радиопредаватели и ще бъдат търсени с помощта на радиолокатори. Сроковете на операцията ще зависят от ситуацията, но може да се окажат много дълги, отбеляза той.

Командирът на екипажа на разбилия се Ту-154 бил много опитен

Около 3000 души, включително 109 водолази участват в операцията по издирването на тела на пътници и отломки от разбилия се самолет, която продължава въпреки падането на нощта. Двайсет и седем кораба, няколко хеликоптера и дронове продължават да претърсват морето в района, където е паднала машината.

Над 800 души са загинали при катастрофи с Ту-154 от 2000 година насам

Самолетът Ту-154 изчезна от радарите в 5.40 ч. московско време (4.40 ч. българско време) скоро след излитането си от Сочи. Самолетът, летящ към Сирия, се разбил в Черно море, а оцелели при катастрофата няма. В самолета е имало общо 84 пътници и 8 души екипаж.

Руски самолет с военни и артисти изчезна от радарите след излитането край Сочи

На борда са били музикантите от ансамбъла "Александров", които е трябвало да поздравят за Новата година авиогрупата на руските Въздушно-космически сили в авиобазата Хмеймим в Сирия, военни, представители на медии, сред които сътрудници на Първи канал и на телевизионния канал "Звезда".

Няма оцелели след авиокатастрофата край Сочи (ВИДЕО)

Следственият комитет на Русия е образувал наказателно производство във връзка с катастрофата със самолета.

Самолетът Ту-154 с 91 души на борда паднал в Черно море

Президентът на Русия Владимир Путин възложи на премиера Дмитрий Медведев да сформира и оглави държавна комисия по разследването на катастрофата на самолета Ту-154.

Путин обяви 26 декември за ден на национален траур в памет на жертвите на катастрофата.

Източник: БТА