Постигнаха ново примирие в Алепо, започна евакуирането на ранените
Постигнаха ново примирие в Алепо, започна евакуирането на ранените / БГНЕС, архив

Започна евакуирането на първия конвой хора, които имат нужда от медицинска помощ, от бунтовническия анклав в Източно Алепо към контролираната от сирийското правителство западна част на северния град, предаде Ройтерс, като се позова на Сирийския център за наблюдение на правата на човека.

Тежки сражения започнаха в Алепо, провали се споразумението за временно спиране на огъня

Базираната във Великобритания неправителствена мониторингова организация, която разполага с широка мрежа от информатори в Сирия, съобщи, че за момента цивилни и бунтовници не са били изведени от Източно Алепо.

Близо 600 цивилни са били убити в Алепо през ноември

Започнала е подготовка за евакуиране на бунтовниците към Хан Туман, югозападно от града, каза военна медия на Хизбула, цитирана от Ройтерс. Ливанското шиитско движение е важен съюзник на сирийския президент Башар ал Асад и участва активно в битката за Алепо.

Децата на Алепо са с променена психика

Ахрар аш Шам, една от водещите бунтовнически групировки в Сирия, заяви, че новото прекратяване на огъня в северния град е влязло в сила, след като преговарящите са превъзмогнали опити на Иран и свързани с него милиции да попречат на сключването на споразумението, предаде още Ройтерс.

Джихадистите в Алепо ползвали цивилни за жив щит

Техеран по-конкретно не е искал да позволи евакуирането на бунтовниците от Източно Алепо, каза говорителят на Ахрар аш Шам Ахмад Кура Али. Вчера се появиха съобщения, че Иран се стреми да обвърже примирието с освобождаването на ирански пленници на бунтовниците и с предаването на телата на иранци, убити в сражения в Сирия.

Ердоган и Путин заедно ще търсят решение за конфликта в Сирия

Според сирийски бунтовници Турция е изиграла главна роля за това Русия да бъде убедена да окаже натиск върху сирийското правителство да спазва споразумението. Руският президент Владимир Путин и турският му колега Реджеп Тайип Ердоган се договориха в телефонен разговор вчера за възобновяване на примирието в Алепо, отбелязва Ройтерс.